söndag 16 februari 2014

Skorsten

När vi började fundera på skorsten blev vi överraskade av hur många olika typer av skorstenar det finns. Förutom traditionella murade skorstenar finns det många olika fabrikat av modulskorstenar och stålskorstenar. På marknaden finns också skorstenar som är vattenmantlade eller som blåser in varm luft i rummet. Efter mycket funderande hit och dit beslutade vi oss för att mura en skorsten av tegel. En massiv tegelskorsten har den fördelen att den fungerar som en extra eldstad genom att värmen i rökgaserna lagras i tegelstenarna och sedan långsamt avges till rummet. På det sättet kan man ta tillvara en del av spillvärmen i rökgaserna. I ett välisolerat hus blir det fort alldeles för varmt då man eldar i en vedspis, därför har vi valt en vattenmantlad vedspis, där ca 70 % av den producerade värmen överförs till vatten och endast ca 30% av värmen går ut i rummet. Värmen från den vattenmantlade spisen avges direkt till rummet då man eldar medan den lagrade värmen i skorstenen avges under en längre tid.

Tack vare det milda vintervädret var det möjligt att mura skorstenen ännu i november och december. Vi blandade till murbruk med varmt vatten och värmde upp tegelstenarna på en gasbrännare. På natten efter att vi murat blåste vi varm luft i skorstenen med en värmeblåsare.
För att få en bra start på murandet spikade Khalid ihop en låda i vilken han placerade de första stenarna. Från lådans ytterkanter fäste han två långa brädor som gick ända upp till taket. Med hjälp av brädorna var det lättare att mura en rak skorsten som inte skruvade sig. Här lägger Khalid de första stenarna på den sju meter höga skorsten med två rökkanaler.


 Här har vi kommit så långt att anslutningen från bastuugnen (som kommer på andra sidan väggen) muras in. Vi virade in ett tillfälligt rör i kraftpapper för att lättare få bort det efter murandet. Vår vattenmantlade spis kommer att placeras till höger om själva skorstenen. Den anslutningen kommer in från sidan i den andra rökkanalen.

 För att kunna bevara värmen i skorstenen och minska kyleffekten utifrån så har vi valt att placera spjällen högt upp under taket.

Så var vi upp genom taket! Det var en hel del bärande och kånkande av uppvärmda tegelstenar och varmt bruk. Dessutom gällde det ju att mura medan bruket och stenarna var varma.
Här har vi lagt fast tätningslister runtomkring skorstenen. En bredare skyddsplåt kommer ännu att monteras ovanpå tegelpannorna.
Här lägger Khalid fast en provisorisk skorstenshatt (3mm rostfri plåt). Den kommer att bytas ut till en snyggare i ett senare skede.

1 kommentar:

  1. Va duktiga ni e bror och svägerska, bra jobbat, de blir så fint!

    SvaraRadera