måndag 17 mars 2014

DECOMATERIAL


Vi är nu inne i mars månad och det har gått en tid sedan vårt senaste inlägg. De senaste veckorna har vi jobbat vidare på huset och även hunnit ha lite sportlov. På sportlovet tog vi lite semester från byggandet och åkte över till Stockholm och Uppsala. I Uppsala gick Khalid en introduktionskurs i användning av ekologiska kalk- och lerputser vid företaget Deco Material & Design. Deco Materials produkter innehåller inga skadliga ämnen och genom att de är fuktreglerande bidrar de till ett bra inomhusklimat och så är de förstås helt otroligt vackra! På kursen gick de igenom tre olika typer av ytbeläggningar: Tadelakt Pro, Clay Stone och Creatina. 

 Redo för att göra en provbit med  Tadelakt Pro. Tadelakten passar perfekt i badkar, duschar, handfat m.m.

 Färdigblandad Tadelakt Pro
 Tadelakten läggs ut i ett jämt skikt som sedan får härda en stund.
När ytan känns lite torr kan man börja bearbeta den med en fuktad svamp.
Sedan får den härda lite till.
I detta skede kan man bearbeta ytan med en mjuk plastspatel för att arbeta fram tätheten och den glansiga och släta ytan som påminner om marmor. Med denna teknik får man också fram krakeleringar (sprickbildningar) som bildar mönster i ytan.
Här är deltagarnas Tadelakt Pro testbitar uppradade. Med hjälp av färgpiggment kan man få olika nyanser där bara fantasin sätter stopp.
 Här är en annan provbit som putsats med Clay Stone.  Ytan blir hård som sten och kan nyanseras i alla färger.  Clay Stone passar till golvytor, väggar, bänkskivor m.m.
Här är en dörr med en ytbeläggning av Creatina. Creatina kan man med fördel läggas på i flera lager och nyanseras  olika för varje lager. Genom denna teknik kan man få ett fantasifullt utseende på väggar, dörrar m.m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar