söndag 10 juni 2012

Taktegel från Pirttikoski kraftverksby

På fredag eftermiddag styrde vi kosan mot Pirttikoski, 80 km öster om Rovaniemi. Där finns nämligen massor av begagnade taktegel. Dessa får vi helt gratis mot att vi tar ett helt långtradarlass med tegel. 


Och visst fanns det massor av tegel radade i fina högar på lastpallar. En del var trasiga, men en stor del kommer att gå att använda efter att vi tvättat av dem.Teglen till takåsen är vackert utformade! Förhoppningsvis räcker de till hela huset.


Takteglens historia börjar i Pirttikoski på 1950-talet. År 1957 påbörjades bygget av världens näst största vattenkraftverk (på den tiden) i Kemijoki älv där den passerar förbi Pirttikoski. Som mest jobbade ca 2000 arbetare med kraftverksbygget och de behövde förstås någonstans att bo, därför byggdes det upp en liten by med arbetarbostäder. Men då kraftverksbygget blev klart 3 år senare flyttade arbetarna därifrån en efter en tills byn stod nästan tom. 50 år senare var endast några lägenheter bebodda och hela byn såldes på exekutiv auktion för 20 000 euro.


Vy över Kemijoki.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar