måndag 24 december 2012

Jul och Nyår!


God Jul och Gott Nytt År

Julen är här och vi har tagit paus med byggandet för detta år.
Vi önskar alla läsare en God Jul och ett Gott Nytt År

 Denna stjärna kallas för "Nykarlebystjärnan". Stjärnan har sin förebild i skeppens lanternor och redan på 1700-talet tände sjömännen denna stjärna ombord på sina fartyg. Fruarna tände den hemma på gårdarna när de väntade hem sina sjömän. Nykarleby Författaren Z. Topelius berättade år 1835 att han inledde julen på sin gård Kuddnäs, genom att hissa upp stjärnan på en lång stång. Nykarlebyborna har fortsatt med traditionen och tänder stjärnan på olika ställen.

Stjärnans symboler:
Nykarlebystjärnan påminner oss om Betlehemsstjärnan och julens kristna budskap.
De sju uddarna representerar veckans sju dagar, då Gud skapade världen.
Den blå nedåtvända udden är jorden och jordens mörker.
De gula uddarna är det himmelska ljuset som kommer ner till jorden.
De gröna uddarna är hoppet som tänds genom frälsarens födelse.
De röda uddarna är Guds kärlek som sträcks ut över hela världen till alla människor.



tisdag 18 december 2012

Filttak



Vintern är här på allvar och julen står för dörren. De senaste veckorna har vi inte haft tid att vara på bygget särskilt ofta. De stunder som vi har haft tid att vara på bygget har gått åt till att bära in virke under tak och ställa i ordning inför vintern. Som tur var har byggarna kunnat vara på plats och fixat taket så långt att det klarar vintern.

Byggarna har rullat ut takfilten ovanpå råsponten. Ovanpå takfilten spikas ströläktar och bärläktar som takteglen skall vila på.

Vi kommer att lägga takteglen först till våren, eftersom det krävs en hel del arbete att passa in dem. Men i fantasin kan vi redan se för oss hur fint det kommer att bli när det är klart... 

 Taket från norrsidan..
 
  ...och från sydväst.