fredag 31 augusti 2012

Garage-element

I onsdags fick vi elementen till garaget. Garaget behöver inte vara lika välisolerat som bostadshuset och därför är garageväggarna "endast" 40 cm tjocka. I samma last kom även flera lastpallar träullsplattor. Träullsplattorna kommer att användas till gavlarna, som inte kommer att bestå till 100 % träull. Istället spiras gavlarna och bekläs med 10 cm tjocka träullsplattor.

 Bostadshuset och garaget sett från framsidan.
 Bostadshuset och garaget sett från baksidan.
På den här bilden syns terassen och de stora fönstren i vardagsrummet.
Träullsplattor.
För att takstolarna i sovrumsflygeln skall ha något att vila på muras en mellanvägg upp för att bära upp dessa.
Vår konstruktör och arbetsledare Björn Stubb.

söndag 26 augusti 2012

Hammarbandet!

I helgen har vi varit lediga från bygget för att fira villaavslutning (Veneziaden) med familjen. Något smått har vi dock hunnit med sedan i tisdags då väggelementen monterades upp.

Nu när väggelementen är på plats så skall hammarbandet gjutas för att binda ihop elementen i överkant. Gjutningen blir också en del av den bärande konstruktionen för takstolarna.
Innan vi gjuter så skall hammarbandet armeras (förstärkas). Armeringen består av 4ggr 12mm armeringsjärn.

I hammarbandet finns ett spår dit armeringsjärnen placeras.

   
Khalids pappa Karl-Erik hjälper till att placera och binda fast armeringsjärnet. 
Han var också med när väggelementen sattes upp.

Första varvet med armeringsjärn som skall bindas fast. Här har vi lyft upp järnen från bottnen
med bitar från en armeringsmatta.


tisdag 21 augusti 2012

Mäktiga väggar!

Idag har det varit en stor dag för oss. Våra husplaner och -drömmar har blivit mera konkreta.
Ännu i morse höll sig husgrunden blygsamma metern över marken, men på eftermiddagen reste sig mäktigt tjocka väggar från grunden.

Bilen med elementen anlände redan igår och då började det kännas lite pirrigt...Skulle alla delar passa och tänk om grunden och elementen inte passade ihop???

Mats från Ydre Åkeri och Mattias från Träullit passar in det första elementet. Elementen gjuts fast i grunden med cementbruk.

För att hålla elementen på plats fästs de med en sträva i betongplattan.

 Ovanför större dörrar och fönster placeras en balk som binder ihop elementen på ovansidan (hammarbandet).
 Elementen är lätta att bearbeta med motorsåg.


Fram till igår hade vi bara sett elementen på bild. Vi hade båda två föreställt oss att elementen skulle kännas mera "betongaktiga", men det var mycket träkänsla över elementen, vilket var en positiv överraskning.




tisdag 14 augusti 2012

Husgrund och lada

Vi har varit slöa med att uppdatera bloggen på sista tiden, men för den sakens skull betyder det inte att det inte har hänt något på bygget. Snarare har vi varit så fullt upptagna med att bygga att vi inte har hunnit med att blogga. Sen är det ju bärtider också... förutom att bygga har vi varit upptagna med att skörda och frysa in jordgubbar, blåbär och vinbär.

Nu har vi äntligen kommit så långt att grunden börjar vara färdig. Idag gjöt vi bottenplattan och om allt går enligt planerna får vi väggelementen på tisdag nästa vecka. Här följer en liten bildkavalkad över vad som har hänt på bygget den senaste tiden:


Vi har timrat upp ladan klart samt börjat på med att timra upp lekstugan.






För att elementen skall ha ett jämnt underlag att stå på har Khalid putsat ovanpå lecamuren med betongbruk. I ösregn och storm har han också slammat utsidan av lecamuren för att täppa igen håligheter och hindra fukt från att tränga in i grunden.


  

Grunden har fyllts med skumglas "Foamit". Totalt gick det åt 250 kubik skumglas, då är även skumglaset som användes för att isolera grunden från utsidan medräknat.



Dräneringsrör har grävts ner runt grunden och isolerats med skumglas. Det har även fyllts upp med jord på baksidan av huset och med grus på framsidan av huset.

 
I helgen har vi jobbat med att installera avloppsrören och armera arbetsplattan. Till hjälp hade vi Jennies pappa Lasse.

... och så idag var det äntligen dags att gjuta arbetsplattan.